Bolyky Tamás

53. † Bolyky Tamás, borsodi gyalogos hadnagy

Nevével legelőször egy 1524-es oklevélben találkozhatunk, amely szerint az édesapja, Bolyki Sebestyén és fiai, Péter és Tamás, valamint a család más tagjai azért, hogy bizonyos bolyki (ma: Szlovákia) ingatlanrészeiket visszaválthassák, a Gömör vármegyei Urajban (ma: Ózd része) lévő telkeiket az egri káptalannak eladták.

Tinódi szerint „vitéz” Bolyki vagy bolyki vagy Boliki vagy Bolki Tamaſ vagy tamaſ 1552-ben ötven gyalogos puskás parancsnokaként érkezett Borsod vármegyéből Eger védelmére. A külső vár északkeleti bástyájánál szolgált vitézül a csapatával. A Szent Mihály-napi ostrom előtti éjszakán, szeptember 28-29-én, feltehetően éjfél körül faljavítás közben a janicsárok puskával eltalálták. Rövid szenvedés után nemes Bolyky Tamás meghalt annál a várbeli erősségnél, amelyet ezután a védők róla neveztek át Bolyky-bástyának vagy Bolyky-toronynak.

Többek között Varga János, gyalogos puskás is az ő katonája volt.

1553 elején nemes Bolyky Péter, Thomas Bolÿkÿ testvérének kérelme alapján azt javasolták az uralkodó előtt, hogy a fivér kapjon 50 frt értékű sót és tíz jobbágytelket.

Egerben utcát neveztek el Bolyki Tamásról a vártól északra, amerre a Bolyky-torony nézett 1552-ben.

Az 1968-ban bemutatott, Egri csillagok című filmben Bolyky Tamás szerepében Polgár Géza látható.

A várvédő egri hősök névsora
Megtekintés

Forrás: Csiffáry Gergely: Az 1552-es egri várvédő hősök névsora, sorsuk és az „egri név” = Agria XXXIX. Az Egri Múzeum Évkönyve – Annales Musei Agriensis – Eger, 2003.