Kendy Bálint

168. Kendy Bálint, gyalogos hadnagy

Tinódi szerint Kendi vagy kendi Balint Serédy György ötven gyalogosának volt a hadnagya. A Szent Mihály-napi ostrom után Hegedűs István váltotta fel a vezetésben, a váltás pontos okát nem tudjuk, lehetséges, hogy Kendy Bálint súlyosabban megsérült az ellenséges gyalogsági roham során. Tinódi sajnos túlságosan tömören fogalmazott:

„Az ostromoknak utánna történék,
Gyalog hadnagya az Serédi Györgynek
Hegedős István helyébe Kendinek,
Ez sem lőn hív szolgája vég Egörnek.”

Az utolsó verssor „sem” szavára vonatkozóan nem állapítható meg az egyértelműen, hogy pontosan kire vagy kikre utal. Később az áruló Hegedűs István helyébe Pribék Imrét választották.

Egy 1566-os per iratai szerint ekkor Egerben élt, ahol egy házat, két kertet és két szőlőt birtokolt, melyek közül az utóbbiak a Medves- és a Szent László-hegyen voltak. Ugyanakkor a Pest vármegyei Hartyán (ma: Váchartyán), Nemegy (ma: Kisnémedi) és Rátót (ma: Vácrátót) falvak is a nemesi származású Kendy Bálint és felesége, Szent-Bertalany Anna, valamint egy harmadik nemes közös birtokai voltak. Az iratok azt is megemlítik, hogy Kendyék több aranyból, illetve ezüstből készült vagyontárggyal is rendelkeztek.

A vizsgáló bizottság egyik tagja Dengeleghy Gáspár volt.

A várvédő egri hősök névsora
Megtekintés

Forrás: Csiffáry Gergely: Az 1552-es egri várvédő hősök névsora, sorsuk és az „egri név” = Agria XXXIX. Az Egri Múzeum Évkönyve – Annales Musei Agriensis – Eger, 2003.