Sini Ferenc

314. † Sini Ferenc, huszár

1552 szeptember 29., azaz Szent Mihály napja és 1552 október 12., azaz Szent Maximilián ünnepe, vagyis két nagy gyalogsági roham között eltelt időben Paksy Jakab és Viszási Mátyás vezetésével mintegy kétszáz lovas megtámadta a vár körül az ellenséges táborból legeltetés és fahordás végett kiözönlött törököket. A megtámadottak segítségére siető társaik a küzdelem során több magyar vitézt elfogtak. Kara Ahmed a megkötözött foglyokat az ostromlók sáncaira állíttatta úgy, hogy a várbeliek jól lássák, majd brutális módon kivégeztette őket, vasdoronggal törette össze a lábukat, karukat, mellüket.

A feltehetően nemesi származású Sini Ferenc a kivégzések áldozatául esett.

Valószínűleg az ő testvére lehetett az a Zyny Raphael nevű egri vitéz, akit 1554-ben Bornemissza Gergely a végrendeletében gyermekei egyik gyámjaként említett meg, és aki még 1558-ban is Egerben szolgált udvarmesterként, és akivel Kamuthy Balázs és Baksay Tamás ebben az évben 208 kepe gabonát vásárolt Parasztbükkfaluban. A Sziny család Torna vármegyéből származott, ahol 1549 körül a famíliának Feketefűz (ma: Szlovákia, Szilice és Jablonca között), Jósvafő (ma: Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Korotnokardó (ma: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Jósvafőtől északra), Petri (ma: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szinpetri része), Szelice (ma: Szlovákia, Szilice), Szin és Varbóc (ma mindkettő: Borsod-Abaúj-Zemplén megye) falvakban több portája és jobbágytelke volt.

A várvédő egri hősök névsora
Megtekintés

Forrás: Csiffáry Gergely: Az 1552-es egri várvédő hősök névsora, sorsuk és az „egri név” = Agria XXXIX. Az Egri Múzeum Évkönyve – Annales Musei Agriensis – Eger, 2003.