Rhédey Ferenc

307. Rhédey Ferenc, főlegény

Rhédey Ferenc a genealógiai kutatások alapján annak a gazdag múltú Rhédey családnak a tagja volt, amelynek leszármazottai között találjuk többek között Rhédey Pált, aki már 1570-től az egri várban szolgált és aki az 1596-os ostrom alkalmával, amikor a vár feladása napján a törökök hitszegő módon megtámadták a védőket, szerencsésen kivágta magát az ellenség sorai közül, gróf Rhédey Ferencet, aki Erdély fejedelmeinek sorába emelkedett 1657-ben, valamint Rhédey Klaudia Zsuzsanna magyar grófnőt, akinek a révén a Rhédey család rokonságba került a brit királyi családdal. Rhédey Klaudia Zsuzsanna ugyanis II. Erzsébet brit királynő egyik ükanyja.

1549. augusztus 23-án egy Nagyrédén (ma: Heves megye) történt birtokba iktatásnál mint szomszéd tulajdonost említették. Ugyanebben az évben a Nógrád vármegyei Herencsény faluban három porta birtokosaként írták össze. Redeij vagy Redey Ferencz nevét Tinódi nemcsak az ostrom résztvevői közt említi, hanem azt is megjegyzi, hogy az ostrom előtt őt nevezték ki negyedmagával főlegénnyé a külső vár Csabi-bástya és a Bebek-torony közötti falszakaszán.

A genealógiai kutatások szerint édesapja Rhédey László, édesanyja apja második felesége, Recsky Erzsébet volt. A Rhédey családfa alapján 1575-ben elhunyt, fia, Zsigmond nem hagyott hátra utódokat.

A várvédő egri hősök névsora
Megtekintés

Forrás: Csiffáry Gergely: Az 1552-es egri várvédő hősök névsora, sorsuk és az „egri név” = Agria XXXIX. Az Egri Múzeum Évkönyve – Annales Musei Agriensis – Eger, 2003.