Nagy Balázs

234. † Nagy Balázs, gyalogos kapitány

Nemes Blasius Nagh 1548. július 20-án kezdte meg egri szolgálatát, miután Eger vára királyi kézre került. Gyalogos kapitányként az évi javadalma 20 frt és ellátás volt. Az egri várvédők közül két Nagy Balázst ismerünk. Az egyikőjük gyalogos kapitány, a másik lovas tiszt volt az 1552-es ostrom idején. 1548-ban a Nógrád vármegyei Homokterenye (ma: Mátraterenye része) birtokosa volt, 1549-ben pedig a Borsod vármegyei Nyárád faluban (ma: Mezőnyárád) volt egy portája az egyik vagy a másik Nagy Balázsnak. 1550. október 1. és október 28-a között 83 gyalogosával, a dobosával és a zászlótartójával felsőbb rendeletre Szolnok épülő várára vigyázott, amíg kapitánytársa, Nagy Imre százada fel nem váltotta. 1552 szeptemberében halt meg a paloták ágyúzásánál, Tinódi így írja le a történteket az egriek beszámolója után:

„Annak utánna kezdék törettetni,
Paloták hátúsó részét rontatni,
Dobó és Mecskei kezde sietni,
Pincéket, boltokat földdel töltetni.

Lövőhelyökre fenn az palotákba
Hordókat, kasokat töltetnek vala,
Hol lőn álgyú miatt elszaggatása
Nagy Balázsnak, gyalog hadnagynak halála.”

Az ostrom után felesége, nemes Dorottya asszony a királytól kért támogatást ágyúgolyó által megölt férje halála miatt. A javaslat szerint az özvegy megérdemelt egy öltözet ruhát és 20 frt értékű sót.

A várvédő egri hősök névsora
Megtekintés

Forrás: Csiffáry Gergely: Az 1552-es egri várvédő hősök névsora, sorsuk és az „egri név” = Agria XXXIX. Az Egri Múzeum Évkönyve – Annales Musei Agriensis – Eger, 2003.